• +385 1 6258 236
 • sd-duvancic@inet.hr

Moštomjer po Babo-u ili Klosterneubergerova moštna vaga mjerilo je koje pokazuje težinske postotke šećera u moštu. Očitna vrijednost pokazuje koliko kilograma šećera ima 100 kg mošta.

Moštomjer je vrlo važno održavati čistim. Ostaci osušenog šećera na mjerilu promijenit će njegovu težinu i utjecati na točnost mjerenja. Nakon upotrebe moštomjer i menzuru oprati toplom vodom i obrisati.

Kako koristimo mjerilo za mošt?

Moštomjer i menzuru prije i nakon upotrebe treba dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekanom krpom.

Mošt prvo procijedimo kroz gazu kako bi se odstranile nečistoće koje utječu na njegovu gustoću. U menzuru ulijemo uzorak mošta, poklopimo otvoreni dio te protresemo nekoliko puta da se tekućina dobro izmješa. Potrebno je pričekati dok se mošt razbistri. Suhi moštomjer polagano, držeći za uži kraj, spustimo u tekućinu. Mjerilo mora slobodno plutati u menzuri (ne smije dodirivati dno ni stjenke posude). Pričekamo dok se moštomjer potpuno umiri (na stjenkama mjerila ne bi smjelo biti mjehurića zraka).

Linija oka mora biti u razini površine tekućine.

Na papirnatoj skali očitavamo izmjerenu vrijednost u postotcima šećera (na skali 4-32) ili kao približni volumni postotak alkohola u budućem vinu (skala 6-16 vol.%).

Uz pomoć tablice (priložene u uputstvu za uporabu) možemo predvidjeti približan volumni postotak alkohola u budućem vinu.

Kod mjerenja moštomjerom s termometrom potrebno je pričekati minutu-dvije (ili dok se tekućina u kapilari termometra ustali na mjerenoj temperturi) kako bi termometar pokazao stvarnu temperaturu tekućine.

Moštomjer je baždaren na 20°C. To znači da mjerenja trebamo vršiti pri toj temperaturi tekućine. Ukoliko temperatura tekućine odstupa od 20°C korekciju očitane vrijednosti vršimo na slijedeći način:

 • za svakih 2,5 °C iznad 20°C očitanoj vrijednosti dodaje se 0,1 % šećera
 • za svakih 2,5 °C ispod 20°C od očitane vrijednosti oduzima se se 0,1 % šećera

Tablica – Moštomjer po Babo-u T 20°C

Zašto je bitno znati temperaturu mošta?

Moštomjer je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućine. Što je tekućina toplija, ona je rjeđa, te stoga moštomjer tone dublje. Hladnije tekućine su gušće pa moštomjer uranja pliće.

Kako možemo izmjeriti temperaturu mošta?

Temperaturu mjerenog uzorka možemo izmjeriti termometrom za mjerenje temperature tekućina. Termometar mora biti uronjen u tekućinu (do sredine menzure) najmanje tri minute da bi pokazao točnu temperaturu destilata.

Moštomjer po Babo-u

Moštomjer je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućine.

Moštomjer po Babo-u s termometrom

Moštomjer je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućine.

Kontaktirajte nas

 • 10410 Velika Gorica, Črnkovec 33, Hrvatska
 • + 385 1 6258 236
 • sd-duvancic@inet.hr

  Vaše ime (obvezno)

  Vaš email (obvezno)

  Predmet

  Vaša poruka