• +385 1 6258 236
  • sd-duvancic@inet.hr

Što učiniti ukoliko se mjerilo razbije u mjerenoj tekućini?

Ukoliko se instrument razbije prilikom mjerenja u tekućini koju smo mjerili trebamo napraviti slijedeće:
-izvadimo mjerilo iz posude
-tekućinu procijedimo kroz gazu kako bi uklonili komadiće stakla i čelične kuglice.

Ukoliko smo rasuti materijal (staklo, pečatni vosak i čelične kuglice) na taj način uklonili tekućinu možemo dalje koristiti bez bojazni za zdravlje.

Sadrže li mjerni instrumenti živu ili olovo? termometarska tekućina- objasniti

Mjerni instrumenti ne sadrže ni olovo ni živu. Uteg na dnu mjerila je od čeličnih kuglica. Tekućina kojom su punjeni svi termometri je na bazi alkohola i nije opasna za ljudsko zdravlje.

Može li se alkoholometrom izmjeriti volumni postotak alkohola u konjaku ili viskiju?

Alkoholometar djeluje na usporedbi gustoće tekućine i gustoće alkohola i svaki dodatni šećer i druge tvari promijenit će gustoću tekućine i utjecati na točnost mjerenja. Stoga alkoholometar ne može točno izmjeriti količinu alkohola “obojanim” pićima (viski, konjak, itd.). Izmjerena vrijednost neće mnogo odstupati od stvarne količine alkohola u tekućini, ali neće biti točna. Alkoholometar će najtočnije vrijednosti pokazivati pri mjerenju bistrih rakija (šljivovica, lozovača) i svake druge mješavine alkohola i vode.

Može li se alkoholometrom izmjeriti volumni postotak alkohola u likerima?

Alkoholometar djeluje na usporedbi gustoće tekućine i gustoće alkohola i svaki dodatni šećer i druge tvari promijenit će gustoću tekućine i utjecati na točnost mjerenja.
Likeri su alkoholna pića visoke gustoće i pri mjerenju Alkoholometrom dobit ćemo netočne rezultate.

Zašto je bitno izmjeriti temperaturu mjerene tekućine?

Mjerila djeluju na principu gustoće tekućine. Što je tekućina toplija, ona je rjeđa, te stoga mjerilo tone dublje. Hladnije tekućine su gušće pa mjerilo uranja pliće.

Temperaturu mjerenog uzorka možemo izmjeriti termometrom za mjerenje temperature tekućina. Pomoću instrumenta sa termometrom (Alkoholometar s termometrom, Moštomjer s termometrom) praktično i točno mjerimo temperaturu tekućine pri samom mjerenju “jačine”:

Kako radimo korekciju očitane vrijednosti prema temperaturi mjerene tekućine?

Svako mjerilo SD-Duvančić opremljeno je detaljnim uputstvom za upotrebu u kojem se nalazi i Korekcijska tablica za korekciju očitane vrijednosti prema temperaturi mjerene tekućine. Korekcijske tablice za sva naša mjerila možete pronaći i ovdje.

Koja je razlika između Moštomjera po Babo-u i Moštomjera po Oechsle-u?

Moštomjer po Babo-u ili Klosterneubergerova moštna vaga mjerilo je koje pokazuje težinske postotke šećera u moštu. Očitana vrijednost pokazuje koliko kilograma šećera ima 100 kg mošta.
Moštomjer po Oechsle-u mjerilo je koje pokazuje specifičnu težinu mošta, odnosno koliko je 1 litra mošta teža od 1 litre destilirane vode.

Može li se Moštomjerom izmjeriti volumni postotak alkohola u vinu?

Ne. Nakon što šećer u moštu prevrije gustoća tekućine će se značajno promijeniti. Alkohol u gotovom vinu možemo izmjeriti Vinomjerom.

Zašto je potrebno odrediti završetak vrenja komine?

Kako bi započeli pečenje rakije neophodno je da sav šećer u komini prevre u alkohol. Ako masulj nije prevrio dobit ćemo manje rakije.

Znanstvena ispitivanja pokazala su da trenutak destilacije prevrelog koma šljive značajno utječe na kvalitetu rakije.
Rakije od kasnije destiliranih masulja imale su lošiji kemijski sastav i ocijenjene su nižim ocjenama okusa od komina koje su destilirane odmah po završenom alkoholnom vrenju.

Zbog toga je neophodno pravilno odrediti završetak vrenja voćne komine.

Kako znamo da je završilo vrenje komine za određenu vrstu voća?

U uputstvu priloženom uz mjerilo navedene su vrijednosti šećera za pojedinu vrstu voća koje pokazuju da je vrenje komine završilo. Te vrijednosti variraju zbog različite količine šećera koje sadrži voće različitih sorti.

Dodatnu provjeru prevrelosti komine možemo učiniti na sljedeći način:

Nakon što smo obavili mjerenje procijeđene komine prelijemo pola litre tekućine u bocu od cca 0,7 l (pogodna može biti butelja vina ili sl.) i dodamo 5 grama pekarskog kvasca i dobro protresemo. Bocu zatvorimo komadićem vate i ostavimo na sobnoj temperaturi (20-25°C). Tijekom naredna dva dana povremeno promiješamo pazeći da nam se tekućina ne prolije.

Poslije dva dana tekućinu ponovo prelijemo u menzuru, pričekamo da se staloži i mjerimo moštomjerom. Ukoliko dobijemo istu vrijednost kao i pri prvom mjerenju prije dodatka kvasca alkoholno vrenje je završeno i možemo pristupiti destilaciji. Ukoliko mjerenje pokazuje nižu vrijednost znači da vrenje nije završeno i trebamo pričekati s destilacijom. Kvascom smo potakli vrenje kako bi vidjeli da li je ostalo neprevrelog šećera u komini.

Kojim mjerilima možemo odrediti završetak vrenja komine?

Za određivanje završetka vrenja komine možemo koristiti: Indikator vrenja komine (nalazi se i u Rakijskom kompletu sa alkoholometrom) i Moštomjer po Oechsle-u s termometrom.