• +385 1 6258 236
 • sd-duvancic@inet.hr

Čemu služi alkoholometar?

Alkoholometar je mjerni instrument kojim se određuje obujamski (postotni) udio alkohola u mješavinama alkohola i vode i bistrim alkoholnim destilatima. Pod ovim potonjim podrazumijevamo alkoholna pića u kojima je udio šećera nizak.
Alkoholometar će najtočnije vrijednosti pokazivati pri mjerenju bistrih rakija (šljivovica, lozovača) i svake druge mješavine alkohola i vode.

Zašto nam je alkoholometar potreban pri destilaciji (pečenju)

Alkoholometar

Poznato je da se destilacija (pečenje) rakije obvezno izvodi u dijelovima.
Na primjer, tako kod pečenja rakije od šljiva razdvajamo tri frakcije: prvenac (bašicu), srednju frakciju (srce) i posljednji dio (patoku). Da bismo znali kada završava koja vrst destilata potrebno je pratiti rast udjela alkohola odnosno jačinu rakije.

Da bi odredili trenutak kada počinje hvatanje srednje frakcije (28-38 volumnog % udjela alkohola) potrebno je više puta mjeriti jačinu rakije tijekom pečenja.
Alkoholometar ćemo koristiti i kod pri prepicanju (drugoj destilaciji) rakije svrha koje je da se povisi udio alkohola, ali ujedno i pročisti rakija od mogućih nepoželjnih sastojaka (kiseline, miris patoke).

Alkoholometar će nam dobro doći i pri mogućem ispravljanju mutnoće šljivovice. Naime, takvu rakiju razblažujemo vodom na 20-25 vol% i ponovo destiliramo.


Kako koristimo alkoholometar?

Linija oka mora biti u razini površine tekućine. Na papirnatoj skali očitavamo izmjerenu vrijednost u volumnim postotcima alkohola. Nakon upotrebe alkoholometar i menzuru oprati toplom vodom i obrisati.

Alkoholometar je vrlo važno održavati čistim. Ostaci osušenog alkohola i šećera na mjerilu promijenit će njegovu težinu i utjecati na točnost mjerenja.
Alkoholometar i menzuru prije i nakon upotrebe treba dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekanom krpom.
U menzuru ulijemo uzorak destilata (rakije), poklopimo otvoreni dio te protresemo nekoliko puta da se tekućina dobro izmješa. Potrebno je pričekati dok tekućina ne izgubi mjehuriće. Suhi alkoholometar polagano, držeći za uži kraj, spustimo u tekućinu. Mjerilo mora slobodno plutati u menzuri (ne smije dodirivati dno ni stjenke posude). Pričekamo dok se alkoholometar potpuno umiri (na stjenkama mjerila ne bi smjelo biti mjehurića zraka).
Linija oka mora biti u razini površine tekućine. Na papirnatoj skali očitavamo izmjerenu vrijednost u volumnim postotcima alkohola.
Nakon upotrebe alkoholometar i menzuru oprati toplom vodom i obrisati.

Kod mjerenja alkoholometrom s termometrom potrebno je pričekati najmanje dvije minute (ili dok se tekućina u kapilari termometra ustali na mjerenoj temperturi) kako bi termometar pokazao stvarnu temperaturu tekućine.

Alkoholometar je baždaren na 20°C. To znači da mjerenja trebamo vršiti pri toj temperaturi tekućine. Ukoliko temperatura tekućine odstupa od 20°C korekciju očitane vrijednosti vršimo prema tablici priloženoj u uputstvu ili na slijedeći način: za svaki °C iznad 20 °C od izmjerene vrijednosti oduzimamo 0,37 vol.% alkohola, dok za svaki °C ispod 20 °C izmjerenoj vrijednosti dodajemo 0,37 vol.% alkohola.

Korekcijska tablica za alkoholometar

Zašto je bitno znati temperaturu mjerene tekućine?

Alkoholometar je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućine. Što je tekućina toplija, ona je rjeđa, te stoga alkoholometar tone dublje. Hladnije tekućine su gušće pa alkoholometar uranja pliće.

Kako možemo izmjeriti temperaturu destilata?

Temperaturu mjerenog uzorka možemo izmjeriti termometrom za mjerenje temperature tekućina. Termometar mora biti uronjen u tekućinu (do sredine menzure) najmanje dvije minute da bi pokazao točnu temperaturu destilata.

 

Alkoholometri

Alkoholometar s termometrom 0-100 vol. %

Alkoholometar je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućina.

Alkoholometar s termometrom

Alkoholometar je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućina.

Orijentacijski alkoholometar – “rakijaš”

Rakijaš je mjerilo kojim se određuje obujamski (postotni) udio alkohola u mješavinama alkohola i vode i bistrim alkoholnim destilatima.

Kontaktirajte nas

 • 10410 Velika Gorica, Črnkovec 33, Hrvatska
 • + 385 1 6258 236
 • sd-duvancic@inet.hr

  Vaše ime (obvezno)

  Vaš email (obvezno)

  Predmet

  Vaša poruka